Számítógép karbantartás

számítógép karbantartásSokan nem tudják de a számítógép karbantartás épp olyan fontos mint az olajcsere az autóban. Ennek hiánya sokáig nem okoz gondot de ha elmarad borítékolható a meghibásodás.

A számítógép karbantartás többnyire kimerül a programfrissítések telepítésében és a számítógép tisztítás folyamatában. Indokolt esetben a számítógép billentyűzet morzsáit, kakaó maradványait is eltávolítjuk, a kontakthibás csatlakozókat is ellenőrizzük.

Miért fontos a számítógép takarítás? Mert a számítógépek túlnyomó többsége léghűtéses, vagyis a felmelegedő berendezések forró levegőjét ventilátorok szállítják el. A gyors légáramlás magával rántja a levegőben szálló szöszöket és port is ami idővel megtelepszik a felületeken és előbb-utóbb elégtelen hűtést eredményez. Ennek következtében az alkatrészek túlmelegednek és tönkremennek. Ezért fontos a rendszeres számítógép tisztítás. Nagyon nem mindegy, hogy milyen eszközzel és hogyan takarítjuk ki a gépet. Nem szabad például olajkenéses kompresszort használni mert a sűrített levegővel kiáramló apró olajszemcsék még könnyebben odatapasztják a port. A legbiztonságosabb az antisztatikus porpisztoly.

Programok frissítése

A a számítógép karbantartás fontos mégis sokszor elhanyagolt része a programok rendszeres frissítése is. A programokat emberek írják és a programozók mindig újabb és jobb ötletekkel állnak elő. Ettől programjaink gyorsabbak, nagyobb tudásúak lesznek. Sajnos a rosszindulatú programozók is dolgoznak és hibákat keresnek a megírt programokban. A programfrissítés ezeket a javításokat és hibajavításokat tartalmazza. De semmit nem érnek ha valaki időről időre nem telepíti fel őket.

Fél évente javasoljuk elvégezni a belső tisztítást, legalább havonta a programfrissítést de ez a körülmények függvényében változhat. Azoknak akik rendszergazda szolgáltatásunkat igénybe veszik a számítógép karbantartás benne van a rendszeres tevékenységeinkben.